Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

God zal mij helpen

05-04-2020

Deze zondag vieren we de Palm- of Passiezondag. Het motto luidt: God zal mij helpen.
We staan als christenen in een lange, vruchtbare traditie. Wij bouwen verder op de fundamenten die een gelegd zijn: het leven, het lijden, de dood en het ‘verder dan de dood’ van Jezus de Christus. Maar ook dit Pasen van de Heer heeft zijn wortels: de geloofservaringen van een lange traditie van ‘mensen van God, van Dienstknechten van de Heer’. Met het feest van Palmzondag beginnen we de Goede Week, “goed” om alles wat er uit is voortgekomen. “Goed” omdat we stil mogen staan bij de ervaringen van “geprezen worden” en van vergruizing”. Niets menselijks is onze God vreemd. Niets menselijks hoeven wij uit de weg te gaan. Wij gaan die weg samen met onze Heer Jezus de Christus.

● Witte Donderdag
Het motto luidt: Liefde gebroken om te binden.
Met deze viering wordt het “Heilig Triduum”, de “Heilige dagen van Pasen” geopend. Het is een “gewone” eucharistie, maar zij krijgt op deze avond een bijzondere betekenis. Het is op deze avond dat de eucharistie is ingesteld. De volle betekenis van het “Sacrament der sacramenten” komt aan het licht: gedachtenis van het lijden, sterven en verheven worden van Jezus de Christus, het dienaarschap van de Heer uitgedrukt in de voetwassing. Maar ook het “voorlopige” karakter van deze viering, want zij staat open naar de volgende dag: Goede Vrijdag.

● Goede Vrijdag: Vasten-en onthoudingsdag
Het motto luidt: Door lijden gerijpt.
Na de feestelijke viering van Witte Donderdag volgt nu de dag waarop het lijden en de door van Jezus Christus worden herdacht. De dag waarop Jezus en zijn leerlingen door een ware hel gingen. Zou alles hier eindigen aan het Kruis. Komt dit ooit nog goed? Wij weten nu dat het kruis een teken van hoop is geworden. De evangelist Johannes, de schrijver van het lijdensverhaal dat vandaag klinkt, laat ook al iets doorschemeren van het Paasmysterie. Toch is het zinvol op Goede Vrijdag met name stil te staan bij de tragische gebeurtenissen die hebben geleid tot dit teken van geloof en hoop. Stil te worden bij het lijden…