Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Overweging en voorbeden Palmpasen

05-04-2020

Voor talloze mensen is deze Coronacrisis een immense beproeving

Broeders en zusters, de mensheid gaat de laatste weken door een zware en moeilijke tijd. Voor talloze mensen is deze Coronacrisis een immense beproeving. Voor sommigen is het zelfs een lijdensweg. Dan denk ik allereerst aan de zieken en slachtoffers van dit virus en hun naaste omgeving. Maar ook denk ik aan al diegenen die hoe dan ook onder deze crisis te lijden hebben. Waar is God in dit alles, zo wordt er wel eens gevraagd. Uit het lijdensverhaal van Jezus dat we zojuist gehoord hebben, mogen we bovenal concluderen dat God niet op een afstand onverschillig staat toe te kijken maar dat Gods Zoon juist naast ons staat. Hij heeft ons menszijn, inclusief onze menselijke beproevingen, ons menselijk leed en onze dood met ons gedeeld. Hij heeft zich volledig met ons, mensen verbonden en onze zaak tot de zijne gemaakt om midden in onze nood zijn heilzame kracht en liefde binnen te brengen en zo ons menselijk lot juist ten goede te keren.
 
Laten we daarom in deze Goede Week vele malen met geloof en vertrouwen opkijken naar de lijdende en gekruisigde Christus en beseffen: zozeer hebt Gij ons liefgehad, zozeer zijt Gij solidair met onze menselijke nood met onze kwetsbaarheid en gebrokenheid. Ja, zozeer hebt Gij ons leed en ook ons kwaad en onze duisternis gedragen om daar uw licht binnen te brengen en ons zo door onze beproevingen heen te helpen en ons te brengen tot het nieuwe leven van Pasen.

● Voorbede
God, U bent onze toevlucht in onze nood, luister dan nu in de naam van uw Zoon Jezus onze gebeden tot U richten:
  • Heer wees ons, uw volk, nabij en genadig nu wij allen de gevolgen ondervinden van het uitgebroken coronavirus. Help ons in deze periode van onzekerheid en angst om telkens weer bij U rust en vertrouwen te vinden. Help ons om in solidariteit en verantwoordelijkheid deze crisis gezamenlijk te boven te komen. Laat ons bidden.
  • Wij bidden voor allen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg, in het wetenschappelijk onderzoek en het openbaar bestuur: dat zij uw nabijheid en zegen mogen ervaren in hun zware werk en dat zij wegen vinden tot effectieve bestrijding van het Coronavirus.
  • Heer, wees een Beschermer voor hen die dit virus hebben opgelopen. Wij bidden voor hen om hoop en genezing. Wij bidden ook voor hen die aan de gevolgen van dit virus zijn overleden dat zij bij U geborgen mogen zijn.
  • Wij bidden voor hen die dezer dagen extra eenzaam zijn; om tekens van verbondenheid en lichtpuntjes op hun weg. Wij bidden voor het bedrijfsleven dat in financiële problemen is gekomen; dat ook daar een helpende hand wordt toegestoken.
  • Wij bidden voor de gezinnen en voor de kinderen en jongeren die niet naar school kunnen. Dat zij deze moeilijke periode goed en zinvol weten door te komen.
 Almachtige eeuwige God, oorsprong en einddoel van het menselijk bestaan, verlicht de last van de besmettelijke ziekte die op de wereld drukt en sterk ons geloof zodat wij ons leven opnieuw afstemmen op U en onze naasten en wij ons toevertrouwen aan uw vaderlijke voorzienigheid. Door Christus onze Heer.

Pastoor Geertjan van Rossem

Meer informatie: