Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Catholicism en Pinksteren

31-05-2022

Petrus en Paulus en de heilige Geest

Deze maandagavond, 30 mei, was het de negende bijeenkomst rondom de serie Catholicism. Een reis in de wereld rondom het Katholieke Geloof. Vanavond was het thema Petrus en Paulus.

Alsof het zo moest zijn: 'Petrus en Paulus' als thema van de bijeenkomst Catholicism deze avond gehouden in het Pastoraal Centrum in Boxtel. Precies op de maandag tussen Hemelvaart en Pinksteren in een diepere kennismaking met de twee grootste geloofsverkondigers en -verspreiders die het christelijke geloof kent. 

De dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren waarin de leerlingen van Jezus zich angstig opgesloten hadden in hun huizen, en in hun binnenkamers. Wachtend op de komst van de Helper die Jezus hen beloofd had: Zijn heilige Geest. 

Petrus, die eerst 'Simon, zoon van Johannes' heette en de naam Kefas (=Petrus) ontving van Jezus. Kefas betekent 'steenrots'. "De rots waarop Ik mijn Kerk bouwen zal," aldus de woorden van Jezus. Waarmee Hij Petrus aanstelde als leider van de apostelen en over de grondlegging en opbouw van de Kerk. De ene Kerk, van alle tijden. Met als belangrijke taak de mensen over Jezus, en over de Vader en de heilige Geest, te vertellen en samen een gemeenschap te vormen onder de christenen. 

Jezus vroeg niet zomaar Petrus. Petrus getuigde over Hem: "Gij zijt de Christus, de Messias, de Zoon van de levende God." Ja, dan moet je wel een een heel diep geloof en vertrouwen hebben. Een vertrouwen in en geleid door God.
Zo sterk het geloof van Petrus is, en zo groot hij getuigt van Jezus als de Messias, de beloofde Redder, zo heerlijk mens is hij ook gewoon. Want het is Petrus die uit de boot stapt als Jezus over het water naar hen toeloopt. Al rennende naar Jezus toe beseft Petrus dat hij niet over water kan lopen. Hij wendt zijn blik even af van Jezus en begint in menselijke mogelijkheden (en beperkingen) te denken. Een mens kan niet over water lopen. En Petrus begint te zinken in het water. Hij roept Jezus om hulp. Natuurlijk is Jezus bij Hem en trekt Hij Petrus omhoog, weer het water op. Petrus heeft zijn blik weer op zijn goede Vriend Jezus gericht en samen lopen zij terug naar de boot. Over het water. Want voor God is niets onmogelijk. 

Petrus' ontstuimigheid, een mooi voorbeeld voor ons eigen menszijn: 
Als we onze blik op Jezus gericht houden weten we, mogen vertrouwen, dat we niet bang hoeven te zijn. Alles goed komt. Welke situatie dan ook. Maar kijken we een andere kant op, laten we ons afleiden en heb je niet meer je doel (je Doel) in zicht, dan begint er twijfel. Dat is psychologisch te verklaren ook. Ben je op Jezus gefocust en wendt je af, dan komt het aan op alleen je menselijke kunnen. Blijf je op God gefocust, dan sta je gesterkt in Hem. 
Zelfs Petrus liet steken vallen. Hij herstelde het en ging zijn weg weer verder met Jezus, met God. Zo is het ook met ons. Wij kunnen ook misstappen maken en kunnen altijd kiezen weer terug naar God te gaan. Hij is daar, nooit weggeweest, wachtend op ons. Net als Jezus, op het water, bij Petrus. Dat is hoopvol. Met Petrus als voorbeeld weten we dat het okay is dat we niet perfect zijn. Dat geeft een mens moed, hoop en vertrouwen.

En Paulus, de eerste theoloog, die eerst Saulus heette. Saulus, vermoedelijk naar koning Saul, de eerste koning van het Joodse volk, het Volk van God. Saulus, geboren in het jaar 10 n.Chr was de fanatiekste vervolger van de eerste christenen. Velen heeft hij er laten gevangen nemen en ter dood laten brengen. Tot hij een ontmoeting kreeg met Jezus, als in een lichtflits. "Sha'ul, Sha'ul (Saulus, Saulus) waarom vervolg je Mij?" "Wie bent U, Heer, die tot mij spreekt?" "Ik ben Jezus, Degene die jij vervolgt." 
Saulus kwam tot geloof in Jezus, liet zich dopen en ging zich Paulus noemen. Hij was een compleet ander mens geworden. Mogelijk koos hij de naam Paulus omdat het van 'Paulim' afstamt. Paulim dat 'klein, nederig' betekent. Van machtig fanatiek christenvervolger Saulus tot nederige dienaar in Christus, Paulus.
Over Paulus horen we de volgende keer meer.

Petrus en Paulus waren de eerste missionaire werkers kunnen we wel zeggen. De eersten en tevens meteen de allergrootsten. Die zich lieten leiden door de heilige Geest. De heilige Geest, de beloofde en aanwezige Helper, de derde Persoon van de DrieEne God, wiens komst we met Pinksteren vieren. 

In deze tijd waarin de Missionaire Parochie (de wederopbouw van het samen-Kerk-zijn) centraal staat mogen we een beetje in de voetsporen staan van Petrus en Paulus. Samen bouwen aan Christus' Kerk, aan Gods Huis, gesterkt door diezelfde heilige Geest die Petrus en Paulus ook ontvangen hebben. Met een God Die Is en Was en altijd Zal Zijn. Met een Kerk van alle tijden en plaatsen. Een gemeenschap, een plek, waar iedereen zich thuis mag voelen en waar iedereen welkom is...

De inspirerende avond met boeiende inleiding, film en nabespreking door pastoor Geertjan van Rossem ging over Petrus en een stukje over Paulus. De negende bijeenkomst rondom de twintig-delige serie Catholicism. Waarvan nog elf te gaan.
Veel geloof samengevat in een notedop.

Maandag 6 juni is er geen bijeenkomst ivm Tweede Pinksterdag. Op maandag 13 juni bent u allen om 19.15 uur weer van harte welkom in het Pastoraal Centrum voor de volgende aflevering uit de serie Catholicism: 'Paulus'. Met zoals gewoontegetrouw als vaste gastheer en spreker onze eigen pastoor Geertjan van Rossem. 

Op zoek naar een gezellige, interessante maandagavondinvulling?
Van harte welkom op maandag 13 juni om 19.15 bij Catholicism! 
Koffie en thee staan voor u klaar in het Pastoraal Centrum, Duinendaal 2, in Boxtel.


Pastoor Geertjan vertelt vol passie over Petrus en Paulus