Sint Jans Onthoofdingkerk Liempde
A | A | A

nieuws

Lezing over Van Tulderkerk

22-05-2018

Lezing 150 jaar Van Tulderkerk Liempde op maandag 28 mei

Arnold van den Broek, voorzitter heemkundestichting Kèk Liemt, verzorgt op maandag 28 mei een lezing over de Liempdse kerk Sint Jans Onthoofding die ontworpen is door architect Van Tulder. In 2018 bestaat de kerk 150 jaar. De lezing richt zich op de bouw van kerk, de aanleiding en de strubbelingen, wetenswaardige kenmerken van het neogotische gebouw als ook op het interieur met onder meer de bijzondere glas-in-loodramen. Daarbij komt ook het restauratieproces aan de orde. De lezing start om 19.30 uur in D’n Liempdsen Herd (Barrierweg 4), inloop vanaf 19.00 uur. 

De lezing wordt georganiseerd in aanloop naar het stilstaan bij het 150 jaar bestaan van de Van Tulderkerk in Liempde (1868–2018). Tijdens de H. Eucharistieviering op zondag 24 juni a.s. uur wordt hier aandacht aan besteed. Dat is de dag van de patroonheilige van de kerk Sint Jan de Doper. De H. Mis, waarbij pastoor Jacques Grubben en kapelaan Geoffrey de Jong beiden voorgaan, is ook met Gilde-eer van het Gilde Sint-Antonius Abt. Mede omdat de inzegening van de kerk heeft plaatsgevonden op 17 januari 1868 op de dag van de patroonheilige van Sint-Antonius Abt.

● Architect
Hendrik Jacobus van Tulder (1819-1903) was de architect van de Sint Jans Onthoofdingkerk. Van Tulder was een van de pioniers van de neogotische bouwstijl. Hij ontwierp een groot aantal kerkgebouwen, die met name in Noord-Brabant werden gebouwd. Zo ontwierp hij onder meer de kerken in Aarle-Rixtel, Wintelre, Vlijmen, Eerde, Zijtaart, Helmond, Drunen, Stiphout en diverse kerken in Tilburg. 
 
● Oproep foto’s en filmpjes
Kèk Liemt doet een oproep tot maken en het opsturen van foto’s en filmpjes van de huidige kerk, vanuit unieke gezichtspunten op de kerk. De resultaten hiervan worden getoond na de H. Mis op zondag 24 juni a.s. rond 11.00 uur in dienstencentrum De Kloosterhof. De inzendingen graag voor 15 juni a.s. versturen naar info@kekliemt.nl. 
 
● Lezing
De lezing start maandag 28 mei om 19.30 uur in Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Inloop vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis. Arnold van den Broek gaat tijdens de lezing in op de bouw van de huidige kerk, de aanleiding hiertoe alsook de strubbelingen. Verder laat hij enkele wetenswaardige kenmerken van het neogotische gebouw zien alsook het interieur, waarbij de glas-in-loodramen van het beroemde atelier Nicolas en Zn. uit Roermond een blikvanger zijn


De toen nog torenloze Van Tulderkerk in Liempde