Sint Jans Onthoofdingkerk Liempde
A | A | A

nieuws

Cantate Domino viert Sint-Cecilia

18-11-2019

De Heilige Cecilia, patronesse van de muziek

Ons parochieel kerkkoor Cantate Domino viert op vrijdag 26 november haar jaarlijkse feest ter ere van de Heilige Cecilia. Wie was toch die Heilige Cecilia?

● Sint Cecilia
Al weer meer dan duizend jaar is Cecilia een van de meest vereerde martelaren uit de eerste eeuwen van de kerk. Cecilia werd geboren in een patricische familie in Rome en opgevoed als Christen. Ze bezat alle gaven van gratie, schoonheid en onschuld die een jong meisje kan hebben. Ze was rijk en onderlegd en hield van kunst en muziek. Reeds heel jong wijdde ze haar leven aan God toe.

Ze leefde in een tijd van christenvervolging en deed veel goede werken. Ook zij werd opgepakt en voor de rechtbank gebracht. Men liet haar de keuze haar geloof te ontkennen of te sterven. Ze weigerde haar geloof te ontkennen en werd ter dood gebracht. Ze zou gestorven zijn op 22 november 230.

Tot de middeleeuwen was Paus Gregorius de patroonheilige van muziek en muzikanten, maar toen in 1584 de Romeinse Academie voor Muziek werd opgericht, werd ze onder de bescherming geplaatst van de H. Cecilia. Zo werd ze beschermheilige van de muzikanten.

● Traditie in ere houden
Die goede traditie om op Sint-Ceciliadag het jaarlijkse feest te vieren houdt ons koor er goed in. Ook dit jaar is dat het geval. Dit jaar is er voor gekozen om ‘s avonds geen H. Mis te doen maar om 19.30 uur in het Wapen van Liempde te beginnen. Het avondprogramma wordt gevuld met toespraken, zingen, eten en drinken want een feest is een feest. Het duurt tot circa 23.00 uur.


Sint-Cecilia