Sint Jans Onthoofdingkerk Liempde
A | A | A

nieuws

Veel klussen aangepakt

21-12-2019

Er wordt in de komende tijd in de kerk en toren van Liempde flink gewerkt

Dat er een aantal klussen aan zouden komen was al bekend. Deze stonden in het jaarlijkse rapport van de Monumentencommissie, maar dat de lijst steeds groeide was voor velen wel een verassing. De hele kerk en de toren worden op meerdere plekken geraakt en het zijn niet de meest eenvoudige klussen. 

In de dakconstructie van de kerk worden enkele balken gerestaureerd dan wel vervangen en enkele klimhaken worden opnieuw in een vervangende steunbalk vastgezet. Dit laatste is verplicht in verband met de Arbeidsomstandighedenwet. In het kader daarvan is ook de reling langs het looppad door de gewelven aangepast en uitgebreid. Deze laatste klus is door vrijwilligers uitgevoerd. Ook een aantal leien wordt vervangen.

In de toren van de kerk wordt op drie plaatsen een valbeveiliging aan gebracht. Ook wordt een trap vervangen. Verder krijgt de klokkenstoel een restauratiebeurt. De gebruikte bouten en moeren en dat zijn de kleinste niet, zijn hier en daar aan het roesten. Deze moeten ontroest worden en weer goed worden gemonteerd. U raadt het al: er is flink werk aan de winkel…

Datzelfde geldt voor het uurwerk, alle vier de stuks. Deze krijgen een grondige opknapbeurt en moeten ook worden ontroest en geschilderd. Tevens worden de wijzerplaten gereviseerd en krijgen de klokken een stevige opknapbeurt. Omdat de verlichting van de klokken ook al jaren grotendeels stuk is wordt deze ook gerepareerd en vervangen. Ook de aansturing van de klokken wordt vervangen door een daartoe geschikte computer.    

In de afgelopen weken zijn de vluchtwegen in geval van een calamiteit in de kerk zelf geïnspecteerd. Deze zijn goedgekeurd. Alleen de noodverlichting is aangepast. Zeven verlichte ‘uit-armaturen’ zijn inmiddels opgehangen en geven voortaan duidelijk de weg aan. ‘Een spoor van verlichting’ aldus een vrijwilliger. En dat moet ook al doet het natuurlijk afbreuk aan de sfeer van onze mooie kerk.

Enkele zaken dus al gedaan. Op 20 januari a.s. staat er een hoogwerker aan de toren en gaan de grotere klussen beginnen. We wensen alle restaurateurs veel succes in 2020. Wij gaan restaureren voor de toekomst… 


De platen van de uurwerken worden ontroest en geschilderd; de lampen worden vervangen.