Sint Jans Onthoofdingkerk Liempde
A | A | A

nieuws

Een toren zonder wijzerplaten

20-01-2020

Het uurwerk met alle wijzerplaten krijgt een grondige opknapbeurt

De toren staat er maar kaal bij: vier ronde planken op de plekken waar de afgelopen 125 jaar wijzerplaten de gevels sierden. Het uurwerk is met hulp van een hoge kraan in revisie. De platen van de uurwerken waren aan het (door)roesten, de verlichting was kapot en slecht en diverse verbindingen waren eveneens slecht. Dus nu moeten we even 6 tot 8 weken zonder de vertrouwde tijd van de toren. En er is meer aan de hand. 

De uurwerken worden grondig gereviseerd door de firma Daelmans. Na deze opknapbeurt die zeker 6 tot 8 weken in beslag neemt zijn de uurwerken weer als nieuw en kunnen ze weer 125 jaar mee. De verlichting hopelijk ook. In die tijd worden ook de klokken gerepareerd en bijgesteld. Deze zullen dus soms onregelmatig luiden. De aansturing van de klokken wordt ook aangepast aan de hedendaagse tijd: ze wordt gedigitaliseerd. En daarmee gaat de kerk, dus het klokkenwerk, met de tijd mee. 

Van die nu aanwezige ‘toevoergaten’ in de toren maakt de firma Van Lierop dankbaar gebruik voor het aanvoeren van materialen en gereedschappen. Twee volle busjes en twee volle aanhangwagens materiaal, hulpmiddelen en gereedschappen werden vandaag omhoog getakeld. Balken worden vernieuwd, steunen vervangen en verbindingen hersteld. Dat gebeurt op enkele plekken via een ingenieus systeem. Er worden glasfiberstaven in de balken gedreven en deze balken worden dan in zijn geheel in een speciale substantie van kunststof (epoxylijm), beton en kiezelsteentjes gegoten. Alles wordt keihard, sterker dan de sterkste eikenbalk die je kunt vinden, aldus de medewerkers. Dit laatste gebeurt vooral op plaatsen waar een (deels) verrotte balk heel moeilijk is te vervangen of te repareren. Met deze klussen is de firma enkele weken bezig!

Met die immense kraan gingen ook medewerkers van de Monumentenwacht omhoog. Op c.q. aan de torenspits moesten enkele dakleien worden vervangen en/of vastgezet. Een durfal deed al het werk. Dat gold ook voor het vastzetten van enkele klimhaken en het herstellen van lood.   

Over een kleine maand keert een iets lagere kraan terug en worden overgebleven materialen en hulpmiddelen naar beneden getakeld en worden de nieuwe wijzerplaten teruggezet. Dan is Liempde weer bij de tijd en kunnen we weer een eeuw vooruit… Klik op deze link voor een fotoreportage of klik op de link hieronder. Veel kijkplezier.

Meer informatie:


Met hulp van een hijskraan van 70 meter hoog...