Sint Jans Onthoofdingkerk Liempde
A | A | A

nieuws

De wijzerplaten zijn weer thuis…

19-05-2020

De wijzerplaten zijn weer gitzwart, verguld en gaan weer 100 jaar mee..

Vandaag 19 mei zijn de wijzerplaten van de Liempdse kerk onder veel belangstelling weer teruggeplaatst. Dit gebeurde door de firma Daelmans en met weer een heel hoge hijskraan. Het werk begon om 07.00 uur en rond 17.00 uur kon de kraan weer worden ‘ingepakt’. 

Een indrukwekkende klus waarvoor alle voorbijgangers aan de rem trokken om even een glimp op te vangen. Het terugplaatsen van de wijzerplaten was vanwege het broedseizoen een maand uitgesteld, maar op 19 mei was het dan zover. De platen zijn dan in totaal vier maanden weg geweest. Nou ja, weg geweest, er zijn andere platen voor in de plaats gekomen. De oude wijzerplaten uit 1894/1895 zijn in de zeventiger jaren (1976) als eens eerder gerestaureerd. Dat is ruim 44 jaar geleden. Ze waren weer in een slechte staat, van binnenuit aan het roesten, de constructie liet te wensen over en de verlichting was ronduit slecht en versleten. 
Omdat de platen zelf zo slecht waren, heeft het bestuur al eerder besloten om deze op advies van deskundigen door roestvrij stalen platen te vervangen. Deze platen met een speciale coating gaan daarom ‘eeuwen’ mee. Nou ja, dat zien we nog  wel. Niemand van de huidige Liempdenaren zal dat ooit kunnen bewijzen als alles klopt. Maar ze zien er schitterend uit.

Op een vaardige en deskundige wijze werden alle platen naar boven gehesen en door de monteurs op de goede plek degelijk vastgezet. De wijzers zijn al gemonteerd en in de toren is verder de hele dag aan de mechaniek gesleuteld. Maar het is nog steeds ‘twaalf uur’, omdat de nieuwe aansturingsklok nog niet is geïnstalleerd, dit gebeurt morgen. Daarna is Liempde weer bij de tijd met wijzerplaten die minstens honderd jaar meegaan en met een prachtige, nieuwe verlichting.  

Maar morgen is alles weer klaar en kan iedereen weer zien hoe laat het is. Van dichtbij én van verre, want de mooie ranke toren van Liempde steekt telkens weer schitterend af in de skyline van Liempde. En dat tot plezier van veel Liempdse inwoners. En… wij krijgen we niet meer de vraag: ‘hoe lang duurt het nog, ik kijk wel tien keer vergeefs naar de oren?!’ Klik op deze link voor een fotoreportage.

Meer informatie:


De nieuwe wijzerplaten zien er schitterend uit