Sint Jans Onthoofdingkerk Liempde
A | A | A

nieuws

Mariagrot wordt als nieuw

22-04-2022

De Lourdesgrot in de Kloostertuin van Liempde wordt door vrijwilligers van de parochie opgeknapt

De Kloostertuin van Liempde wordt volledig opnieuw ingericht. Dit is een project van het bestuur van de Stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL). Aan dat project werkt ook de Heilig Hartparochie mee. De parochie heeft de Mariagrot (Lourdesgrot) en omgeving financieel en ook voor wat betreft de uitvoering geadopteerd. Deze werkzaamheden zijn al grotendeels door vrijwilligers van de parochie uitgevoerd. Het sluitstuk is het opnieuw grondig schilderen van de beelden van Maria en Bernadette. En die klus heeft Jan Verhoeven op zich genomen…
 
De beelden hebben in de afgelopen decennia veel geleden en de verf is grotendeels afgebladderd. Voorwaar een hele klus om deze op te kunnen én te willen knappen. Via, via kwam de naam van Jan Verhoeven ons ter ore. Hij werd gevraagd en was meteen enthousiast en wilde dat graag voor de gemeenschap doen. ‘Ik vind het een hele uitdaging’, zei Jan, ‘maar ik moet in huis eerst het opknappen en schilderen van de woonkamer afmaken’.

Een man, een man, een woord een woord. Jan is enkele weken geleden aan de slag gegaan. Alle restanten verf op de beelden zijn door hem zorgvuldig afgeschraapt en daarna werden ze geschuurd en gewassen. Weer geschraapt en weer… U snapt het al een hele klus. Daarna kwam de ‘harsfase’: alle gaten en gleuven werden met hars gedicht, waardoor de beelden als het ware weer ‘waterdicht’ werden en tegen vocht zijn opgewassen. Daarna goed gronden, schuren en afwassen. ‘Dat harsen en gronden zorgt er natuurlijk ook voor dat de nieuwe verflaag, zeg maar verflagen, goed blijven hechten. Dat is heel belangrijk anders doe je feitelijk alle werk voor niks’, licht Jan desgevraagd verder toe.

Jan, een echter hobbyist maar ook vakman, is bij de schilderfase aangeland. ‘Er gaan wel zeven lagen verf op en dan moet de kleur ook nog goed zijn. Ja, dat moet voor mij allemaal precies kloppen anders gaat het opnieuw!’. Hij werkt nauwgezet, punctueel en geen millimeter wordt overgeslagen. Een handige, kleine halogeenschijnwerper komt er zo nu en dan aan te pas. ‘Jammer dat de extra stevige verf zo duur is en je hebt er veel potten van nodig. Maar ja, het is niet anders en dan heb je ook wat.’

Onverstoorbaar gaat hij verder en krult zich in allerhande standen rond de beelden. Deze beginnen al aardig vorm te krijgen en zien er al aardig gelikt uit. ‘Komen er ook nog accenten op?’, vraag ik voor de neus weg. Geen slimme vraag merk ik: ‘Natuurlijk, maar dat is de afwerking, de finishing touche’. Zo’n vakman moet je ook gewoon zijn eigen weg laten gaan en dan komt alles vanzelf goed.

Volgens Jan zijn straks na meer dan 50 uren werk de beelden op tijd én goed klaar. Dan is ook het kerkje op de rots meegenomen. ‘Maar dat moet nog wel even goed worden schoongemaakt. Helaas gaat dat met mijn lichamelijke gesteldheid niet meer zo goed.’ ‘Laat ik voor zorgen’, zei ik, ‘de hand erop’. 

Overigens in de periode 2003-2019 heeft Tineke van de Heijden de grot wekelijks verzorgd en keurig onderhouden, waarvoor grote dank. 

Intussen is de aanplant van de Mariagrot gereed, een toegangspad gereed, is de omgeving helemaal opgeschoond en opnieuw aangekleed, een woeste haag vervangen door een mooie nieuwe en zijn banken en verlichting geplaatst. Als pronkstuk worden dan binnenkort de beelden van Maria en Bernadette onder een geschilderde ‘kerk’ geplaatst en kan de heropening van de Kloostertuin met compleet vernieuwde Mariagrot op zaterdag 14 mei a.s. plaatsvinden. Met natuurlijk ook in de buurt de trotse vrijwilligers en… Jan Verhoeven. 
Ga voor een en fotoreportage van de werkzaamheden naar het fotoalbum en KLIK op deze link of op de link hieronder. 

Meer informatie:

Doneer

Oktober = Mariamaand

Ook in oktober een extra bloemetje voor Maria

advertentie
overlijdensberichten
  • Er zijn geen berichten
huwelijksberichten
  • Er zijn geen berichten
doopberichten
  • Er zijn geen berichten
vragen & antwoorden
contact

Sint Jans Onthoofdingkerk Liempde
Dorpsstraat 36
5298 CB Liempde

T. 0411 - 67 22 15
F. NL14 RABO 01 28 79 23 29
E. info@heilighartparochie.nl