Sint Jans Onthoofdingkerk Liempde
A | A | A

nieuws

Veel devotie tijdens H. Mis

17-05-2024

Een Openluchtmis met veel devotie rondom de Mariagrot in Liempde 

De meimaand is een van de Mariamaanden. Sinds enkele jaren wordt er dan een Openluchtmis opgedragen bij de Mariagrot in de kloostertuin in Liempde. Zo ook weer dit jaar. De regen gelastte voor de bezoekers een lange pauze in, er stond geen water op de paden en de temperatuur was heel aangenaam. Pater John Varikuti ging voor en beide koren zongen gezamenlijk. 

Tegen zessen werd er rondgebeld en rond 18.00 uur werd de definitieve beslissing genomen. Vanaf 18.15 uur werd het parkgedeelte van de grot voor deze bijzondere bijeenkomst ingericht. Een altaar werd opgezet en ingericht, een spreek gestoelte werd gepositioneerd, stoelen werden aangevoerd, een mobiel orgel werd geïnstalleerd en kaarsen werden ontstoken. Het weer was ons dus goed gezind en het was buiten aangenaam toeven.

Nadat alles was geïnstalleerd oefende de gezamenlijke koren, het koor Cantate Domino en het Sint-Janskoor, nog een enkel Marialied. ‘Dat klinkt allemaal goed’, aldus Miriam van den Boer, de dirigente, ‘we kunnen straks alle liederen met een gerust hart zingen.’ Ze had alle te zingen liederen keurig op papier gezet en voldoende exemplaren afgedrukt. Liederen als ‘Wij groeten U o koningin’, Maria te minnen’, Wees gegroet o sterre’, God groet u, zuivere bloemen’ en ‘Te Lourdes op de bergen’, kwamen voorbij. Velen zongen mee en de liederen klonken helder in de rustige avond, zonder regen maar ook zonder een zonnetje.

Pater John vertelde gedurende de viering veel over de H. Maria. Hij memoreerde haar grote betekenis en dat zij de Moeder van de moeders was. De aanwezig heren gniffelden… ‘Ja, ook voor jullie natuurlijk’, vulde pater John aan. ‘en voor de gezinnen, de kleine én grote kinderen’. 

Het was een ingetogen, respectvolle en sfeervolle viering. Er hadden wat meer bezoekers kunnen zijn. Maar een gezegde is ook: ‘niet het vele is goede, maar het goed is veel’. De aanwezigen toonden hun tevredenheid. Zeker bij de kop koffie of thee na afloop in de Ontmoeting. Die parochieruimte zat dan ook propvol.    

Dank aan alle vrijwilligers die de viering mogelijk hebben gemaakt en vooral aan pater John Varikuti. Voor herhaling vatbaar. Maar eerste a.s. maandag 20 mei naar de Openluchtmis rondom de kapel van Luissel in Boxtel. Deze begint om 10.30 uur. 


Openluchtmis bij de Mariagrot in Liempde