Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Adventsactie 2021: help mee

26-11-2021

Gezonde start voor moeder en kind

Hoopvolle ontwikkelingen rond de zorg voor moeders en jonge kinderen: in 2019 was de kindersterfte gedaald tot het laagste punt ooit. Bij moeders daalde het aantal sterfgevallen met meer dan een derde ten opzichte van 1990. Het helpt dus enorm deze belangrijke, kwetsbare groep te steunen met concrete hulp en dat geeft hoop! 

● Effecten coronacrisis 
Hoewel dit natuurlijk geweldige ontwikkelingen zijn, zijn we er nog niet. We weten nog niet wat de coronacrisis wereldwijd voor invloed heeft op de cijfers, maar ook als we die buiten beschouwing laten halen er jaarlijks nog altijd ongeveer 5,2 miljoen kinderen hun vijfde verjaardag niet door bijvoorbeeld longontsteking, malaria of diarree. En overlijdt er nog altijd iedere twee minuten een moeder. 

● Meeste kinderen overlijden in eerste maand
De meeste kinderen die overlijden, sterven al in de eerste maand na hun geboorte. Veel kinderen sterven door ondervoeding of door ziektes die door vaccinatie of goede hygiëne voorkomen hadden kunnen worden. Kraamvrouwen overlijden veelal aan bloedingen, hoge bloeddruk of infecties. Vrouwen die zorg krijgen van professionele verloskundigen, hebben volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 16 procent minder kans om hun baby te verliezen en 24 procent minder kans op een vroeggeboorte. 

● Hoe helpt Adventsactie? 
Adventsactie steunt dit jaar vier projecten die zich richten op goede, bereikbare zorg voor moeder en kind rondom de zwangerschap, de bevalling en de periode erna. 
Hoe kunt u helpen? Alle steun is welkom: uw bijdrage maakt hoe dan ook verschil. U kunt deze via deze website vanaf komende weekend overmaken of rechtstreeks naar bankrekeningnummer: NL 89 INGB 0653100000. 
In de kerken liggen de folders en in het weekend van 11 en 12 december staan de collectebussen gereed. Hartelijk dank voor uw bijdragen!

Iedere twee minuten overlijdt een moeder