Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Relieken Bernadette in Nederland

30-03-2024

Van Maastricht tot Bolsward: programma reliekentour Bernadette Soubirous bekend

In april maken de relieken van de heilige Bernadette Soubirous, de zieneres van Lourdes, een rondreis door Nederland. Inmiddels is het programma van de tour bekend.

Binnen nu en twee weken maakt een bijzondere reliekschrijn, met daarin een stukje bot van Bernadette Soubirous, de reis van Lourdes naar Maastricht. Op 1 april zal vanuit die stad de tour beginnen die de reliek door de zeven bisdommen zal maken.
De reliek komt naar Nederland op uitnodiging van de bisschoppen. Eigenlijk stond de komst voor 2020 gepland, maar vanwege de coronacrisis moest dat toen uitgesteld worden. Een gedetailleerd programma van de rondreis is inmiddels bekend. In alle plaatsen waar de reliek halt houdt, worden activiteiten gehouden. Bijna overal worden een of meerdere Missen gevierd en zijn er gebedsmogelijkheden. Op een paar plekken wordt een lichtprocessie gehouden.

Overal activiteiten…
Naast liturgische activiteiten organiseren ook veel locaties verdiepende gebeurtenissen. Zo vertoont het Julianaklooster in Amstelveen een film over Lourdes en Bernadette, wordt in Rotterdam een sing-in met Marialiederen georganiseerd en combineert het jongerenplatform van het bisdom Groningen-Leeuwarden een jongerenactiviteit met de komst van de reliek.
De route van de reliek loopt kriskras door het land. Tussen 1 en 4 april verblijft de reliek achtereenvolgens in Maastricht, Roermond en Tienray, een Limburgs bedevaartsoord dat bekendstaat als ‘Klein Lourdes’ vanwege de plaatselijke Mariaverering.
Van 4 tot en met 9 april is de reliek in Amstelveen en bedevaartsoord Heiloo te vinden. Op maandag 8 april, het hoogfeest van Maria Boodschap, zal pauselijk nuntius Paul Tschang In-Nam in Heiloo de Mis vieren.

Feestdag
Tussen 9 en 13 april is Rotterdam gastheer, waarna de reliek tot en met 16 april in Bolsward te vinden zal zijn. 16 april is overigens ook de feestdag van de heilige Bernadette Soubirous.
Op die dag verkast de reliek naar het aartsbisdom Utrecht, waar die eerst in Deventer en vervolgens in Utrecht zelf te vinden zal zijn. Op 19 april viert kardinaal Wim Eijk de Mis vieren in aanwezigheid van de reliek.
Vanaf 20 april bezoekt de reliek achtereenvolgens het Zeeuws-Vlaamse Hulst, Sint-Willebrord, Bergen op Zoom en Breda. De laatste halte voor de reliek in ’s-Hertogenbosch, waar die van 25 tot en met 28 april te zien zal zijn.

Een heel bijzondere gebeurtenis voor de kerkprovincie Nederland. Misschien bent u geraakt of geïnteresseerd en wilt u een van deze activiteiten bezoeken. Wat let u? 


Relieken van de heilige Bernadette Soubirous reizen de hele wereld rond. In 2022 bezochten ze bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Foto: CNS - Sam Lucero, The Compass